Boodschappen doen alsof je in een futuristische film zit

Nieuws

Steeds vaker lijkt de techniek op dingen die we in films zien. We gaan nog niet met een vliegende auto naar ons werk, maar het boodschappen doen maakt wel al flinke stappen. Van zelf-scankassa's maken we nu langzaam de stap naar helemaal niet meer langs de kassa.

Je loopt binnen in een winkel. Je pakt de booschappen die je wilt hebben. Terwijl je dit doet volgen camera's alle stappen die je zet nauwgezet en ze houden bij welke boodschappen je gepakt hebt. Je loopt naar buiten en bij de deur rekent je bankbas contactloos af. Je zou haast denken dat je in een futuristische film zit.

Albert Heijn komt met een eerste test-winkel om uit te proberen hoe dit werkt. Aanmelden, producten scannen of een app installeren is volgens Albert Heijn overbodig. De test-winkel is momenteel de eerste in Europa en is alleen door werknemers uit te proberen bij het hoofdkantoor in Zaandam.

Toch blijft het vreemd, tientallen camera's die je tijdens je dagelijkse boodschappen tot op de laatste seconde volgen. Het is echter waardevolle informatie voor retailers. De systemen kunnen namelijk ook zien of je twijfelt en je producten vervolgens teruglegt en niet meeneemt. Informatie die hiervoor onmogelijk was om te verkrijgen.

Tot dusver blijft het wel echt toekomstmuziek. Het is nog een vroeg stadium waarin er testen worden uitgevoerd. De kassaloze winkels zal je dus voorlopig niet in het land tegenkomen.

Bron: NOS.nl